Executive Coaching Bas Steenbergen
Bas Steenbergen
08/16/2023
1 min

Vrouwen solliciteren pas als ze 100% aan de eisen voldoen, mannen al bij 60%

08/16/2023
1 min

Vrouwen solliciteren pas als ze 100% aan de eisen voldoen, mannen al bij 60%.

Aldus een onderzoek van Hewlett-Packard jaren geleden. Wanneer je dit ziet zou je het snel kunnen vertalen als: mannen hebben meer vertrouwen in zichzelf. Of zijn overconfident 🤭

Deze aanname is dan ook wijdverspreid en gaat nog steeds rond in vele artikelen. Toch was er één vrouw die dit niet geloofde (Tara Sophia Mohr) en vervolg onderzoek ging doen. Wat bleek?

Vrouwen hebben niet minder zelfvertrouwen. Ze zijn er simpelweg niet van overtuigd dat het zin heeft om te solliciteren als je niet aan de eisen voldoet.

Wat hen tegenhield was dus niet een verkeerde perceptie over zichzelf, maar een verkeerde perceptie van het sollicitatieproces.

Het spel wordt anders gespeeld! Kwestie van de spelregels (en de cheat codes die mannen lijken te hebben) goed verspreiden onder vrouwen.

Interessant om je dus af te vragen wat vrouwen hiervan kunnen leren. In het bijzonder voor leiderschapsposities. Want van alle CEO’s van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is maar 4,82% vrouw 😟 (analyse van het AD, 2020).

 Mijn inzichten op dit vraagstuk?

 1️⃣ Neem jezelf als uitgangspunt

Ik zie het bij mijn kinderen (2 en 4 jaar) dagelijks, maar als volwassenen doen we het nog net zo hard: onszelf vergelijken. En dan vooral ‘dat andere’ als normaal bestempelen en dus vinden dat jij zelf minder kan of hebt.

Draait dat eens om. Neem jezelf als uitgangspunt.

Jij hebt als leider een visie. Daar geloof je in. De vervolgstap is het vinden van een manier om die te realiseren. PUNT. Niet kijken naar wat die vorige (mannelijke) CEO deed. Niet jezelf gaan vergelijken om te bepalen of je wel van waarde bent. Dat ben je.

2️⃣ Ontmoet elkaar bij de ‘Why’, geef ruimte voor de ‘How’

Als we maar ver genoeg omhoog klimmen op onze doelenboom, dan ontmoeten we elkaar meestal bij dezelfde top. De essentie, de why. Daar ontstaat de verbinding en het nastreven van dezelfde doelen.

Dat vind ik zo mooi aan leiderschap. De visie van iemand is vrij puur. Bijvoorbeeld het neerzetten van een krachtig merk om gezonde voeding te stimuleren.

Bij de uitvoering wordt die lastiger, de how. Daar heeft ieder zijn eigen invulling. Geef elkaar juist daar meer ruimte, maar vooral aan jezelf!

We komen uit een tijdperk waarin mannelijk leiderschap overheerst. Dat betekend per definitie dat je als vrouw anders zult leiden.

Eis dus niet van jezelf dat wat je eerder hebt gezien de enige manier is. Ontwikkel je eigen stijl. Leidt vanuit authenticiteit. Laat je (vrouwelijke) kracht zien.

3️⃣ Vliegwiel

Wat ook helpt zijn denk ik twee zaken. Hoe meer vrouwen aan de top komen en geweldige prestaties neerzetten. Hoe meer dit anderen weer inspireert om ook die stap te zetten. Jij als vrouwelijk leider (in spe) speelt daar een belangrijke rol in.

Anderzijds moeten wij mannen ook aan de bak. Door artikelen als deze 🤭 Maar ook door actief de bestaande vooroordelen en stereotypen uit te dagen en openlijk ruimte te bieden aan andere leiderschapsstijlen.