Loslaten doet pijn

Het lijkt heel tegenstrijdig. Maar juist als je als leider groeit is het interessant, om stil te staan bij wat je niet meer gaat doen. Of op zijn minst anders.


In plaats van steeds maar meer erbij te harken totdat je jas te zwaar is.

Toch valt dat loslaten voor velen tegen. Ik neem je mee in het waarom.

Op het moment dat wij een rol, verantwoordelijkheid of taak oppakken gaan wij onszelf ermee identificeren. We zien, denken of voelen ons ermee verbonden. Het maakt ons wie wij zijn geworden.

Vooral bij de zaken die aansluiten bij jouw eigen waarden. Juist omdat je iets belangrijk vindt trek je het naar jezelf toe.

Leuk verhaal Bas, maar eh… heb je een voorbeeld?

Sure, een persoonlijke. Dan heb je meteen een beeld.

Als ouder vind ik het belangrijk om een goede vader te zijn. Toen mijn kinderen baby waren vertaalde dat zich voor mij in bijvoorbeeld het aanreiken van speeltjes.

Waarde = goede vader zijn
Taak = speeltjes aangeven

Totdat die kleine opeens begint te tijgeren. Dan vervalt mijn taak want het kindje kan het voortaan zelf pakken. Door het wegvallen voel ik mij echter ongemakkelijk en blijf stug de speeltjes aangeven. In de overtuiging dat ik zo mijn waarde respecteer.

Het tegenstrijdige is dat ik er daarmee juist niet meer aan voldoe. Want door de veranderde situatie, groei en ontwikkeling van het kind, heeft het wat anders van mij nodig.

Want het kind heeft vanaf dan een ouder nodig die de speeltjes juist op een meter afstand laat liggen zodat de tijger beweging en oefening wordt gestimuleerd.

De oplossing is gelukkig eenvoudig. Opnieuw mijn waarde erbij te pakken: een goede vader zijn. En te bepalen welke nieuwe activiteit daar invulling aan kan geven.

Lang verhaal kort. Hou niet krampachtig vast aan je activiteiten. Sta stil bij wat je belangrijk vindt, je waarden. En destilleer opnieuw hoe dit tot uiting mag komen in de huidige (nieuwe) situatie.

Als CEO ben je er niet meer voor je mensen door de expert uit te hangen. Als CEO zijn de mensen er niet meer bij gebaat als jij ze verteld hoe ze hun werk moeten doen. Laat die speeltjes op een meter afstand liggen. Ook in de kantoortuin  🤣


Ga terug naar de bron waarom jij CEO bent geworden. Voel wat voor jou belangrijk is, en vertaal dit dan eerlijk naar wat jouw team in deze fase van jou nodig heeft.